Ağızdan kan gelmesi çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. Endişe hissedilen bir durum olan ağızdan kan gelmesi, basit bir durum neticesinden gerçekleşebileceği gibi, ciddi bir sorunun da habercisi olabilmektedir.
Ağızdan Kan Gelmesi Nedir?
Ağız içi kanamalar, ağız içindeki örtücü yapı olan mukozanın zarar görmesi veya diş eti dokusunun iltihabına bağlı olabilir. Özellikle diş etleri fırçalama sırasında ya da diş ipi kullanımı esnasında en ufak bir travmada kanama eğilimi gösterebilir.
Öksürükle oluşan ağız içi kanamalar genellikle alt solunum yolları veya sindirim sistemindeki bir hasarın belirtisidir.
Ağızdan gelen kanın rengi, yapısı ve miktarı nereden kaynaklandığı konusunda bilgi verebilir. Örneği öksürükle ağızdan kan gelmesi, köpüklü yapıda ve açık kırmızı renkte olması çoğunlukla solunum sistemi kaynaklıdır. Koyu renkli, besin parçaları içeren kanamalar mide kaynaklı sindirim sistemi organlarındaki kanamayı gösterir. Diş etlerindeki kanamalar ise genellikle diş fırçalama sırasında oluşur.
Ağızdan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?
Ağız, Boğaz ve Göğüs Travmaları
Bu travmalar sonucunda ağız içinde veya tükürükte kan görülebilir. Sert besin maddeleri, acele ve dikkatsizce yapılan diş fırçalama, düşme, spor kazaları gibi fiziksel travmalar ağızdan kan gelmesi sebebi olabilir.
Diş Eti Hastalığı ve Diş Eti İltihabı Sonucu
Kanama diş eti iltihabının ilk belirtilerinden biridir. Bununla birlikte bazı durumlarda diş etlerinde şişlik, renk değişiklikleri, diş eti çekilmeleri hatta dişlerde sallantılar olabilir. Bu diş eti hastalığının boyutuna göre değişir.
Enfeksiyon Sonucu
Zararlı mikropların vücuda girerek çoğalması ve vücuda zarar vermesi durumunda enfeksiyon gelişir.
Bazı enfeksiyonlar solunum yollarında hasar oluşturarak balgam veya tükürükte izlenen ağız içi kanamalara neden olur.
Bronşit
Zatürre (pnömoni)
Uzun süreli ya da şiddetli öksürük
Bademcik enfeksiyonları (Tonsillit)
Verem (Tüberküloz)
Bazı Cerrahi Operasyonlar Sonrası
Özellikle ağız içinde gerçekleştirilen diş çekimi, diş taşı temizliği, bazı cerrahi operasyonlar, biyopsi ve bademciklerin alınması sonrası ağızdaki kanama normal bir durum olarak düşünülür. Ancak bu kanamalar durmaz ve uzun süre devam eden bir boyuta ulaşırsa doktor tarafından bir müdahale gerekecektir.
Kan Sulandırıcı İlaç Kullanımı
Bu tarz ilaçların yan etkilerinden bir tanesi de ağızdan kan gelmesi durumudur. Ayrıca kan kusma, durmayan burun kanaması, idrarda kan görülmesi gibi yan etkiler de bu ilaçlara bağlı olarak gelişebilir.
Ağızdan Kan Gelmesine Neden Olabilecek Hastalıklar
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Kistik Fibrozis (Genetik bir durum)
Akciğer Kanseri
Ağız Kanseri
Kalp Mitral Kapağı Darlığı
Akciğer Ödemi (akciğerlerde fazla sıvı birikimi)
Mide Hastalıkları (kan rengi koyu kırmızı veya kahverengi olabilir)
Uyurken Ağızdan Kan Gelmesi
Gece uyurken ağız içinden kan gelmesi son derece tedirginlik yaratan bir durumdur. Bu tip rahatsızlıkta benim öncelikli önerim bir iç hastalıkları uzmanı ve bir diş hekimi tarafından muayene edilmenizdir.
Yukarıda bahsettiğim hastalıklar açısından değerlendirilmenin yanı sıra belki de öncelikle bir diş hekimi tarafından değerlendirilmeniz mantıklı olabilir.
Özellikle ileri düzey diş eti rahatsızlıkları, uykuda diş sıkmaya bağlı kronik travmalar ve yaralanmalarda kişi uyandığında ağzında kan tadı hissedebilir veya tükürükte hafif kırmızılık görebilir.
Sonuç
Ağızdan Neden Kan Gelir? Ağızdan Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir? Gibi soruların yanıtı dişleri ve diş etlerini sert bir şekilde fırçalamak gibi basit bir nedene bağlı olabileceği gibi akciğer kanseri, ağız kanseri veya tüberküloz (verem) gibi ciddi bir sağlık problemine de işaret edebilir.
Bu nedenle sebebi bilinmeyen, özellikle öksürükle birlikte gelen, uzun süre devam eden ağız kanaması şikayeti olanların mutlaka bir doktor ve bir diş hekimi tarafından değerlendirilmek üzere bir sağlık merkezine başvurmaları önemlidir.
Altta yatan nedenin tespit edilerek buna yönelik tedavi planı yapılması sağlığımız açısından önceliklidir.
Sağlıklı günler dilerim..
Diş Hekimi Tuncay Akdoğanlı
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı