Çürük diş nedir? Diş çürüğü neden olur?

Diş çürüğü yumuşak, yapışkan ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tarafından beslenen bakterilerin, asit üreterek dişimizin minesinde meydana getirdiği erimeler sonucu oluşmaktadır.

Hepimizin ağzında çürüğe neden olan bakteriler bulunur. Herkes çürük riski altındadır. Burada öncelikli konu bağışıklık sistemimizin bu duruma karşı savunmayı yapabilir olmasıdır.

Aslında diş minesi ile tükürük arasında devamlı bir mineral alışverişi vardır. Eğer diş bakterilerin ürettiği asit sonucu oluşan mineral kaybını  -özellikle tükürüğümüzden- geri alabilirse bir denge sağlanmış olur ve çürük ilerlemesi durdurulur.

Ancak biz beslendiğimiz sürece, ağzımızdaki bakterilerde beslenmekte ve asit üretmektedirler. Bu asit bu dengeyi bozabilir ve diş minesi aldığından daha fazla mineral kaybeder. Bu süreç devam ederse diş çürüğü oluşumu kaçınılmaz olur.

diş çürümesi neden olur ?

Diş çürüğü nasıl geçer ? Diş çürüğü tedavisi nasıldır ?

Çürük diş bölgesi ve bakteriler temizlenip, oluşan delik kapatılmazsa enfeksiyon başlar ve dişin iç kısımlarına (mine dokusundan sonraki kısımlara) ilerlemeye başlar. Maalesef artık dönüş yoktur. Günümüzde bu aşamada tedavi büyük bir ihtimalle diş dolgusudur. Diş çürüğü temizleme ve diş dolgusu)

çürük dişlerin tedavisi

Diş çürüğü bu bakteriyel bir enfeksiyonla başlıyor. Çürüğe neden olan bakteriler asit, yiyecek birikintileri ve tükürük ile birleşerek mikrobiyal plak denilen yapışkan bir maddeye dönüşür. Bu madde püre görünümünde, yapışkan kıvamda, şeffaf yapıdadır. Gözle dikkatli bakıldığında görülebilir. İçerisinde milyonlarca bakteri barındırır. Hatta bakteriler için koruyucu bir kalkan oluşturarak, çoğalmalarını kolaylaştırır.

çürük dişlere neden olan faktörler

Ancak diş fırçası ve diş ipi kullanımıyla dişlerimizin üzerinden uzaklaştırılır. Eğer tam anlamı ile uzaklaştırılamazsa diş çürüğü tetiklenir. Diş eti iltihapları oluşur. Zaman içinde tükürük içerisindeki kalsiyum mineralini alarak sertleşir. (Diş taşı oluşumu).

Diş çürüğü en çok nerelerde görülür?

  • Diş çürüğü dişlerimizin anatomik yapısı gereği en çok girintili üst yüzeylerin içinde ve diş arası (diş fırçasının ulaşamadığı, dilin temizleme yapamadığı) bölgelerde, (arka diş çürüğü, ön diş çürüğü ile kıyaslandığında daha fazla görülmektedir.)
diş çürümeleri en çok nerede oluşur
  • Çarpık dişlerin bulunduğu alanlarda,
  • Diş teli takan çocuk ve erişkinlerde teller etrafında,
  • Düşen dolgu ve diş kırılmalarının olduğu bölgelerde,
  • Protetik restorasyonların olduğu alanlarda (porselen veya zirkonyum kuronların kenarlarında)

Diş çürüğü en çok kimlerde görülür ?

Diş çürüğünün engellenmesi
  • Beslenme yetersizliği durumlarında
  • Bağışıklık sisteminde sorun olan bireylerde
  • Ortodontik tedavi gören çocuklarda
  • Tükürük azalmasına bağlı ağız kuruluğu çeken kişilerde (kullanılan bazı ilaçlara bağlı gelişen ağız kuruluğu çürük gelişimini tetikleyebilir)
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenen (şeker tüketimi çok olan) bireylerde,
  • Bazı hastalıklarda anoreksiya (aşırı kusma), reflü, diyabet… gibi
  • Stres seviyesi yüksek olan kişilerde ağız bakımı da maalesef olumsuz etkilenmektedir

Diş çürümesi neden olur ? Diş çürüğü nasıl oluşur ?

Diş çürükleri nasıl oluşur

Diş çürümesine yatkınlığı artıran diğer etkenler;

  • Anne karnında, süt dişlerimizin oluşum döneminde anneniz iyi beslenmemiş ise süt dişleriniz bakterilere karşı daha savunmasız olur.
  • Aynı şekilde çocukluk dönemimizde geçirdiğiniz yüksek ateşli hastalıklar, yüksek düzeyde antibiyotik kullanımı, yeterli miktarda flor alınmaması, dişlerimizin daha yumuşak olmasına neden olur.

Diş çürüğü belirtileri nelerdir?

  • Diş çürüğü başlangıcı: Renk bozukluğu (tebeşirimsi beyazdan, kahverengi-siyah renklenmeler)
  • Arada bir oluşan keskin ağrı,
Diş çürükleri nasıl ilerler
  • Geçmeyen bir zonklama
  • Tatlı, sıcak ve soğuk hassasiyeti (mutlaka çürük olduğu anlamına gelmez, diş eti çekilmeleri ve diş sıkma alışkanlıklarında da sıklıkla meydana gelebilir).
  • Dişlerde oyuk ya da girintiler (bazen sert fırçalama ve diş sıkma durumlarında da olabilir).

Diş çürümesinden korunmak için neler yapabiliriz?

  • Diş çürümelerini önlemede bu bakteri topluluğunu kontrol altında tutabilirsek başarılı olabileceğimizi biliyoruz. Bu sağlıklı diş etlerimiz içinde çok önemlidir.
dişler neden çürür
  • Bunun en temel gerekliliği düzenli ağız bakımıdır. Ağız bakımı bir bütündür. Bazı kişilerde sadece diş fırçalama yeterli olabilirken, bazı kişilerde fırçanın yanında mutlaka ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımı gerekmektedir.
  • Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı besinlerden uzak durmak yada sınırlandırılması
  • Florür içerikli diş macunları kullanımı; Flor asitler tarafından hasara uğrayan diş bölgelerindeki kaybolan minerallerin yerini alarak dişlerimizi dayanıklı kılar. (Bu konu ile ilgili bir önceki yazımı okumanızı öneririm)
diş çürümelerini engellemede flor uygulamaları
  • Düzenli diş hekimi ziyaretlerinin devam ettirilmesi
  • Tükürük akışını hızlandırmak için Xylitol içerikli şekersiz sakız çiğneme

Tükürüğün ağız sağlığındaki önemi

Dişlerimizin üzerini kaplayan mine tabakası aslında oldukça sert bir yapıdadır. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı besinler yenildikten sonra bakteriler hızla asit üretmeye başlarlar. Tükürüğümüz bu aşamada doğal yıkama fonksiyonu ve içeriğindeki bazı maddeler sayesinde asitlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilir. Hatta başlangıç diş çürümesi açısından tedavi edici etkisi dahi bulunmaktadır.

Sakız çiğnemek dişlerin temizlenmesini sağlamaz, (dişler sadece diş fırçası, diş ipi ve ara yüz fırçalarını kullanmak suretiyle temizlenir) ancak atıştırmalardan ve yemek yeme sonrası şekersiz sakız çiğnemek tükürük artışına neden olacağı için iyidir.

Diş hekimi kontrollerinde neler önerilebilir?

Diş çürüğü teşhis edilmişse dolgu önerebilir.

Çürük risk durumuna göre flor, ağız suyu veya antibakteriyel etkili gargara uygulaması önerebilir.

Özellikle arka dişlerimiz üzerindeki girintileri kapama amaçlı küçük dolgular (fissur kapama işlemi) önerebilir.

çürükten korunma yöntemleri

Beslenme alışkanlıklarımız ile ilgili önerilerde bulunabilir.

Ağız bakımı yetersizliği varsa ağız hijyen motivasyonu yapabilir.

Merak edilen sorular..

Çürük diş ağrısına ne iyi gelir ?

Diş çürüğü ağrısına ne iyi gelir ? sorusunun öncelikle cevabı tabi ki bir diş hekimi gitmenizdir. En kısa zamanda bir diş dolgusu veya kanal tedavisi uygulanacaktır. Ancak öyle bir imkan söz konusu değilse;

Bir ağrı kesici size vakit kazandıracaktır.

O bölge ile fazla çiğneme yapmayın.

Sıcak, soğuk ve tatlı gibi yada sert besin maddelerinden bir süre uzak kalın. Bunlar ağrıyı tetikleyebilir.

Karanfil ve zeytinyağını havana koyup, tokmakla iyice ezin. Daha sonra pamuklu bir çubukla yağı ağrıyan dişinize uygulayın. (yada aktardan da karanfil yağı alıp kullanabilirsiniz, ancak zeytinyağı daha etkili olacaktır.)

Diş çürüğü geçer mi ? (Diş çürükleri geçer mi?)

Maalesef olmuş olan diş çürüğü geçmez. Bazı başlangıç çürükleri kontrol altına alınarak durdurulabilir. Bu bir diş hekimi kontrolünde olacaktır. Bazı çürük başlangıçları dolgu yapılmaksızın izlemeye alınır.

Ancak en kısa zamanda tedavi olunmaz ise – ki muhtemelen kanal tedavisi gerekecektir- daha sıkıntılı ve maliyetli işlemlerle karşılaşabilirsiniz.

Diş çürüğü ilerlerse ne olur ?

Diş çürüğü yukarıdaki 7.görselde de görüldüğü gibi ilerlerse dişin içindeki sinir dokusuna ulaşacak ve şiddetli ağrılara neden olacaktır. Bu aşamada da tedavi uygulanmaz yada ağrı kesicilerle geçiştirilirse diş apseleri yüzde şişliklerle karşılaşılabilir. Dolayısıyla problem daha fazla ilerlemeden yapılacak müdahale hem işlemin daha kolay olmasını, hem de risk faktörünü düşürecektir. Ayrıca maliyet olarak nispeten daha uygun olacaktır. Çünkü hem kanal tedavileri, hem de eğer diş çekim gerçekleşirse sonrasında yapılacak protetik restorasyonlar veya implant tedavileri günümüzde oldukça yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Ayrıca ne yapılırsa yapılsın -dolgu dahil- kişinin doğal dişinin yerini tutmayacaktır.

Sonuç

Değerli olan her şey bakım ve ilgi ister. Dişlerimiz ve diş etlerimiz de evimiz, arabamız gibi düzenli bakıma gerek duyar. Düzenli bakım masraflı, zahmetli ve ağrı verici işlemlere gerek kalmadan ucuz ve çok daha sağlıklı olmamızı sağlar.

Çürük diş tedavisi ve maalesef çürük diş çekimi kolay işlemler değildir. Ancak çekim gerektiren ileri düzeyde çürük diş uzun süre çekilmezse apse oluşturabilir, şiddetli ağrı meydana gelebilir, hatta vücut sağlığına ciddi zararlar verebilir.

Ağzınızdaki bütün bakterileri temizleyemeseniz de bakteri sayısını kontrol altına almak için her gün dişlerinizi fırçalayın diş ipi ve ara yüz fırçası kullanın.

Diş hekiminizi en az yılda 1 kere ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Sağlıklı günler dileklerimle..

Diş Hekimi H. Tuncay Akdoğanlı

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı