Diş eti hastalıkları uzmanı, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra diş eti hastalıkları teşhis ve tedavisi alanında uzmanlık/doktora eğitimini tamamlayarak uzman olmuş diş hekimlerine denir.

 Antik Yunancada diş eti hastalıkları periodontoloji olarak geçer. Buradaki peri, çevre odontos, dişler anlamındadır. Dişlerin çevre dokularının hastalıkları, bu hastalıkların teşhiş ve tedavisiyle uğraşan bilim alanı ise periodontoloji bilim dalıdır. Bu bilim dalı ile uğraşan uzman kişilere de periodontolog veya periodontist denir.

 Bir periodontist / periodontolog yani diş eti hastalıkları uzmanı periodontal hastalıkların önlenmesinde, teşhisinde ve tedavisinde uzmandır olan kişidir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI UZMANI

 Diş eti hastalıkları uzmanı özellikle ileri düzeydeki periodontal hastalıkları tedavi eder.

 Periodontal yapılar dişlerimizi çevreleyen dokulardır. Bu dokular öncelikle diş etlerimiz ve bu dokunun hemen altında yer alan ve diş köklerini çevreleyen kemik dokusudur.

diş eti hastalıkları tedavisi

 Diş eti hastalıkları öncelikle diş etlerinde kanama, şişlik ve renk değişikliği ile belirti verir. Bu belirtiler diş etlerinin iltihaplandığını göstermektedir. Hastalık ilerlemeye devam ederse hemen diş etlerimiz altında bulunan kemik dokusuna ilerler.  Kemik dokusunun bu iltihaba verdiği cevap yıkımdır. Yani diş köklerimizi çevreleyen kemik miktarında azalma meydana gelir. Bu azalma neticesinde diş desteğini kaybedeceğinden dişlerde sallanma, hareketlenme ve diş etlerinde çekilmeler gözlenir.  Bu durum dişlerin kaybı ile sonuçlanabilir.

DİŞ ETLERİNDE TAŞ OLUŞUMU

 

Periodontolog veya diş hekimi öncelikle bu hastalığın hangi aşamada olduğunu değerlendirir. Bu değerlendirme için öncelikle hastayla bir ön görüşme yapılarak sözel olarak hastalığın hikayesi, şikayetleri ve varsa sistemik hastalıklarıyla ilgili bilgi alır. Sistemik hastalıklar çok önemlidir. Örneğin diyabet, kemik hastalığı, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi problemi gibi hastalıkları olan kişilerde periodontal hastalığı durdurmak ve başarılı bir şekilde tedavi etmek ancak bu sistemik hastalıkların kontrol altına alınması ile mümkün olabilmektedir. Ayrıca ailesel hastalıklar genetik yatkınlık açısından diş eti hastalıkları uzmanı tarafından bilinmelidir.

DİŞ ETİ UZMANLIĞI

 

Hastanın kullandığı ilaçlar -özellikle de günümüzde oldukça sık kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar- alerji durumu,  alışkanlıkları -özellikle diş sıkma, diş gıcırdatma ve sigara gibi- hamilelik durumu ve ağız bakımı ile bilgiler diş eti hastalıkları uzmanı tarafından öncelikle değerlendirilir.

 Diş hekimleri ve diş eti hastalıları uzmanları tarafından incelenen bir diğer konu ağız içinde oluşmuş olan yaraların veya ülser tarzı oluşumların değerlendirilmesidir. Özellikle 3 haftadan daha uzun süre ağızda kalan yaralar ağız kanserleri açısından risk oluşturabileceği için özellikle tespit edilmesi, hastanın bilgilendirilmesi ve gerekli patolojik değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir.

 Daha sonra klinik olarak ağız içi muayeneye geçilir. Dişler, diş etleri, ağız içindeki yumuşak dokular ve dil ayrı, ayrı incelenir. Bu inceleme sonrasında gerekli durumlarda kemik dokusunun ve diş eti altındaki köklerin değerlendirilmesi amacıyla diş eti hastalıkları uzmanı tarafından radyografik değerlendirmeler yapılır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI

 

Teşhis konduktan sonra ilk öncelikle hastaya diş eti hastalıklarının nedenleri, ilerleme aşamaları, ve sonuçları hakkında bilgi verilir. Tedavi yöntemleri ve doğru ağız bakımının önemi ve başarıya katkısı hastaya anlatılır. Hasta onayı alındıktan sonra tedaviye geçilir.

 Dişler üzerindeki sert eklentilerin (diş taşları) diş eti hastalıkları uzmanı veya diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılması tedavinin ilk aşamasını oluşturur.Bu işleme diş taşı temizliği (Detertraj) denir.

DİŞ ETİ İLTİHABI

 

Ayrıca tedavinin başarıya ulaşabilmesi için hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plağın diş fırçası, diş ipi ve ara yüz fırçaları ile doğru teknikle nasıl temizleneceği tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir Doğru ve etkili ağız bakımı size model üzerinde gösterilerek öğretilir.

 Basit dişeti iltihaplanmalarında bu işlem ve etkin ağız bakımı tek başına yeterli olabilmektedir.

 Daha ileri durumlarda, farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İltihaplı, büyümüş veya çekilmiş dişetlerini, diş etinin hemen altında kemik erimesi sonucu oluşan ve ‘cep’ olarak adlandırılan boşlukları tedavi etmek amacıyla, lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlere başvurulur. Gerekli durumlarda farklı biyomateryaller (kemik tozu, bazı solüsyonlar) kullanılarak periodontal cerrahi işlemlere destek sağlanır. Bazı durumlarda ise büyümüş diş etleri uzaklaştırılır.

 Tüm bu uygulamalar sonrasında hastalar dişeti sağlıklarının korunması için duruma göre 3-6-12 aylık kontrollere alınır. Hangi sıklıkla kontrole çağrılacağınız hastalığın şiddetine ve bazı risk faktörlerinin varlığına göre diş eti hastalıkları uzmanı tarafından size özel olarak belirlenecektir.

 Her kontrolde ağız bakımı seviyeniz, fırçalama ve ara yüz temizliğiniz yeniden değerlendirilecektir. Diş eti tedavisinin başarısı, iltihabın durdurulması direkt olarak kişinin tedaviye uyumluluğu ve motivasyonu ile ilişkilidir.

Sağlıklı Günler dileğimle..

Dr. Tuncay Akdoğanlı

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı