Sözel olarak şikayetleri ve varsa sistematik hastalıklarıyla ilgili bilgi alınır ve klinik olarak diş ve diş eti muayenesi yapılır.
Gerekli görülürse, radyografi (RVG) kullanarak dijital olarak röntgen filmleri çekilir. Panaromik veya tomografik değerlendirme de gerekebilir.
Diş eti hastalığı teşhisi konulduktan sonra hastalığın, nedenleri, seviyesi ve tedavi süreci hakkında hastamı bazı görsellerle bilgilendiririm. Tedavinin başarısında bilinçli ağız bakımı –özellikle diş ipi- çok etkilidir. Hasta motivasyonu tedavi başarısını oldukça artırmaktadır.
Kanal tedavisi çürüğün çok ilerlediği veya dişte çok fazla madde kaybının olduğu durumlarda uygulanır. Tedavi süresi uzamakla birlikte, başarılı bir tedavi diş kaybını önler.
Günümüzde diş çekimi veya dolgu yapmaktan çok çürümeyi önleyici ve koruyucu prosedürler uygulanmaktadır.
Özellikle bir dişi çekmemek için elimden geleni yaptığımı ifade etmek isterim. Ancak bazı durumlarda çekim kaçınılmaz oluyor.
Diş çürüklerinin ilerlemesini önlemek amacıyla yumuşamış dokunun çıkartılıp, yerine estetik görünümlü bir dolgu maddesinin yerleştirilme işlemidir.
Diş implantı çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış suni diş köküdür. Çene kemiklerince iyi tolere edilen titanyum implant sistemleri günümüz diş hekimliğinde doğal diş işlevine en fazla yaklaşan tekniktir.
Eksik veya çekilmek durumunda kalmış diş veya dişlerin yerine tekrar konması amacıyla uygulanan protez restorasyon işlemidir.
Toplumumuzun büyük bir kısmında farkında bile olmadan yapılan diş gıcırdatma veya sıkma alışkanlığı oldukça yüksektir. Dişlerde aşınma, çiğneme kaslarında ağrı (çene - yüz ağrısı) ve çene ekleminde problemler yaratabilir. Strese karşı bir reaksiyon olduğu düşünülmektedir.
Dişlerimiz zaman içinde yaşa bağlı olarak veya sigara, çay, kahve, kırmızı şarap, renkli meyve suları ve kola tüketiminin etkisiyle renk değişimine uğrayabilir. Bu renk değişimi mine dokusunun derinlerine doğru yayılır. Dişin gerçek beyazlığına kavuşması için diş minesine nüfuz edecek profesyonel bir işlem gerekmektedir.
Aileler ve çocukları için çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi veya yerinden çıkması ile sonuçlanan kazalar oldukça üzücüdür. Bu yaralanmaların çoğu basit kazalar sonucu oluşur. Hafif düşmeler, spor kazaları, çocukça yaramazlıklar tahmin ettiğiniz gibi en fazla ön dişleri etkiler.
Yapılacak en iyi şey dişi kirlerden temizlemek ve en kısa zamanda, en yakın diş hekimine gitmektir. Bu süre zarfında diş süt içinde veya daha uygunu dil altında saklamaktır. Uygun koşullar sağlandığında yerinden çıkan diş yerine tekrar yerleştirilip, kırık parça tekrar yapıştırılabilir.